Certyfikacja ISO 22000
Standard dotyczy głównie producentów sektora spożywczego, w tym produkujących, sprzedających i zajmujących się dystrybucją oraz finalnych odbiorców detalicznych, restauracje i stołówki. Norma ta obejmuje również producentów i usługodawców, których działalność lub produkty mają związek z bezpieczeństwem żywności. Dotyczy to zatem producentów maszyn i urządzeń, środków dezynfekcji, detergentów, opakowań i dodatków, które mają zastosowanie w rolnictwie i branży spożywczej.
Zasady certyfikacji ISO 22000
Standard został przygotowany w ramach Międzynarodowej Organizacji Normalizacyjnej (ISO) w celu ujednolicenia fragmentarycznego podejścia do zarządzania bezpieczeństwem żywności. Dotyczy on organizacji związanych z łańcuchem żywności i opiera się na zasadach Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP) oraz systemie zarządzania jakością PN-EN ISO 9001. Certyfikacja poświadcza, że wprowadzony system zarządzania bezpieczeństwem żywności oceniła niezależna akredytowana jednostka certyfikującą i że respektuje on wymogi normy EN ISO 22000.
Korzyści
- skuteczne wykorzystanie uzyskanych wcześniej certyfikatów (HACCP, ISO 9001)
- wypełnienie wymogów klientów, kontrahentów (np.hipermarkety)
- zmniejszenie kosztów realizacji wymagań systemu bezpieczeństwa żywności zgodnie z innymi standardami tego zakresu (IFS, BRC...)
- kreowanie marki swoich wyrobów i usług
- potwierdzona przez niezależną ocenę gwarancja bezpiecznej żywności
Realizacja procesu audytowego

ETAP I Przegląd dokumentacji systemowej klienta
Przegląd dokumentacji systemowej w zakresie zgodności z wymaganiami normy ISO 22000.
Ocena systemu w zakresie spełnienia wymagań prawnych (np. bezpieczeństwa żywności).
Podjęcie decyzji w sprawie kolejnego etapu audytu w miejscu prowadzonej przez klienta działalności.

ETAP II Ocena wdrożonego systemu zarządzania jakością na miejscu u klienta
Przegląd dokumentów i zapisów.
Rozmowy z pracownikami i osobami zarządzającymi organizacją.
Przygotowanie przez audytora raportu z audytu certyfikacyjnego.
Ocena sprawozdania z audytu przez jednostkę certyfikującą i wydanie certyfikatu.
Uwagi
Certyfikat ISO 22000 wydawany jest na okres 3 lat, jednak co roku przeprowadza się audyt nadzoru, którego wyniki stanowią potwierdzenie ważności dokumentu oraz pozwalają sprawdzić stosowanie przyjętych norm. W przypadku odnotowania istotnych odchyleń (niezgodności z normą) certyfikat może zostać cofnięty.
Audyt wstępny prowadzony jest bezpośrednio przez audytorów Multicert, nie jest on warunkiem certyfikacji wybranego systemu. Jednakże wyniki audytu są skutecznym i ważnym elementem wyboru jednostki certyfikującej.